Logga in

Lördag 16 januari

Brånemark får utmärkelse av handelskammare

28 mars, 2009 av Behnam Malekzadeh

Per-Ingvar Brånemark får handelskammarens utmärkelse av första storleken.
Styrelsen för Västsvenska Industri- och Handelskammaren har beslutat att tilldela professor Per-Ingvar Brånemark handelskammarens utmärkelse av första storleken för avgörande insatser för det västsvenska näringslivet. Utmärkelsen kommer att delas ut den 28 april i samband med Industri- och Handelskammardagen i Scandinavium.

Professor Brånemark får utmärkelsen för sin framgångsrika kommersialisering av upptäckten att grundämnet titan har en förmåga att integreras med benvävnad genom osseointegration. Denna upptäckt gjorde att Per-Ingvar Brånemark kunde utveckla implantat bl a som ersättning för tandrötter. Var tjugonde sekund, varje timma, dygnet runt, får en patient, någonstans i världen, ett tandimplantat från Nobel Biocare. Detta företag som Brånemark lade grunden till är idag en viktig del av det kluster av medicintekniska företag som Västsverige är känt för.

Handelskammarens utmärkelse instiftades 2000 och delas årligen ut till en person som gjort avgörande insatser för det västsvenska näringslivet.

Källa: http://www.medtechmagazine.se

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)