Logga in

Lördag 16 januari

Dina tänder under graviditeten

17 mars, 2009 av Behnam Malekzadeh

Godis och glass är naturligvis inte nyttigt att stoppa i sig. Även om frukt är betydligt nyttigare finns det vissa frukter du bör äta i måttliga mängder, t ex mandariner, grapefrukt och apelsiner. De innehåller både socker och syror som kan skada emaljen på dina tänder.

Vi vet att många gravida kvinnor mår dåligt när de äter stora portioner ett få­tal gånger per dag. Många väljer hellre att äta lite mindre, men i flera omgångar. Gör det om du mår bättre, men försök tänka på att inte äta sånt som innehåller mycket socker.
En sak som du garanterat inte behöver oroa dig för är att barnet skulle ta allt ditt kalcium till sina tänder, så att du som blivande mamma får dina tand­rader helt förstörda. Det är en myt utan minsta gnutta sanning i sig.

Stoppa syraattacken i tid
Varje gång du stoppar någonting i munnen startar en syraattack som fräter på tänderna i ungefär en halvtimme. Ju oftare du äter, desto fler syraattacker utsätts dina tänder för.
Saliven jobbar hårt med att göra rent dina tänder mellan måltiderna, men om du äter oftare än fem-sex gånger per dag hinner din saliv helt enkelt inte med.
Ett bra tips är att ta ett tuggummi med xylitol efter varje måltid. Tugga en stund och låt tuggummit neutralisera syrorna. Då utsätts dina tänder inte för angrepp under lika lång tid.

Saliv och störande hormoner
Man kan inte skylla riktigt alla problem som kan uppstå i munnen på dina mat-vanor.
Även saliven påverkar tänderna - både positivt och negativt. Alla människor har olika kvalitet på saliven, vilket också innebär olika motståndskraft mot bakterier. Om du funderar på hur bra din mun egentligen mår, be din tandläkare att göra ett salivtest.

När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer. Det beror, som så mycket annat under graviditeten, på de kvinnliga hormonerna. Tandköttet kan blöda, bli mörkare rött och kännas svullet. Inte så roligt, men var lugn - om inflammatio­nen beror på störande hormoner blir du av med den så snart ditt barn föds.

Källa: http://www.alltforforaldrar.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)