Logga in

Fredag 22 januari

Tre års kö för att få hjälp mot sömnapné

25 februari, 2009 av Behnam Malekzadeh

- Alla snarkar någon gång i livet, men det finns snarkningar och snarkningar, konstaterar Marie Marklund, universitetslektor och forskare om sömnapné, ofrivilligt andningsuppehåll under sömnen.
Marie Marklund, som deltog under lunchföreläsningen på Frälsningsarmén i går, framhåller att kraftiga snarkningar som leder till sömnapné kan vara särskilt allvarligt.
Ungefär tio procent av dem som snarkar regelbundet drabbas av sömnapné. Andningsuppehållen orsakas av att andningsvägen täpps till av den avslappnade muskulaturen i svalget.

Ökade risker

Marie Marklund pekar på flera studier som visar att sömnapné ökar risken för flera sjukdomar, exempelvis diabetes, hjärtinfarkt och högt blodtryck.
- Andningsstoppen påverkar också syresättningen, och vaknar man till flera gånger per natt så mår man ju inte så bra under dagen. Trötthet, ont i halsen, nedstämdhet och svårt att hålla sig vaken är vanliga symptom.
De som lider av sömnapné, ungefär 200 000 svenskar är drabbade, är också känsligare för stress och löper högre risk att bli inblandad i olyckor på arbetet.
Simuleringar visar att detta gäller även olyckor i trafiken.
- Sömnapnépatienter gör fler fel än friska. Men efter behandling sjunker felen, så det verkar lovande, säger Marie Marklund.

Lättare för yngre

Den effektivaste behandlingen för tillfället består av en kompressorförsedd andningsapparat, en så kallad CPAP, Continuous Positive Airway Pressure.
- Den blåser upp andningsvägarna som en omvänd dammsugare, berättar Marie Marklund.
Hur behandlingen lyckas beror på individen, men kvinnor, yngre, smalare personer och patienter med mildare sömnapné har större chanser att bli hjälpta av CPAP.
- Man blir piggare på dagen, ser lägre blodtryck och positivare förhållanden för kärlfunktionerna.

Tre års kötid

Ett hjälpmedel är sömntandställning som också vidgar luftvägen.
Här finns det ett 100-tal modeller på marknaden.
- Man ska dock akta sig för att leta på internet. Man måste ha en individuellt framställd tandställning av tandläkare, framhåller Marie Marklund.
Hon uppmanar dem som tror sig ha andningsuppehåll under sömnen att vända sig till läkare för att få remiss till en sömnapnéklinik för utredning.
I Västerbottens läns landsting återstår dock ett problem - kötiden för en sådan utredning är i dag upp till tre år.

Källa: http://www.folkbladet.nu/


Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)