Logga in

Torsdag 28 januari

3,7 miljoner kronor mot tobak i Göteborg

11 februari, 2009 av Behnam Malekzadeh

Folkhälsoinstitutet ger sammanlagt 3,7 miljoner kronor till tobaksförebyggande arbete i Göteborg och Västra götaland. En stor del av pengarna går till Göteborgs miljöförvaltning som bland annat ska arbeta med att bygga nätverk för erfarenhetsutbyte.

Varje år börjar 16 000 unga röka. Nästan lika många gör sin debut som snusare. Tobaksrelaterade sjukdomar gör att 6 500 personer om året dör i förtid. Nu sker en kraftsamling i Göteborg och Västra Götaland med hjälp av pengar från Folkhälsoinstitutet. Fem projekt får sammanlagt 3,7 miljoner kronor i år för att använda till tobaksprevention för olika målgrupper. Blir satsningen framgångsrik finns det stora chanser till pengar även för nästa år.

Miljöförvaltningen i Göteborgs Stad får totalt 1,9 miljoner kronor. 1,2 miljoner av dessa används till att bygga nätverk för erfarenhetsutbyten och 700.000 går till ett projekt som vänder sig till invandrarföreningar.

- Många beslutsfattare tror att rökningen inte längre är ett problem eftersom de inte möter några rökare i sitt vardagsliv. Men det är fortfarande stora grupper som röker och som börjar röka. Det är viktigt att dessa grupper får stöd, säger stadsläkaren Per Haglind, på miljöförvaltningen.

Mer information och kontakt - Kunskapsförsörjning och samordning av det tobaksförebyggande arbetet i Göteborg 

Projektet, som bedrivs av miljöförvaltningen, bevakar det senaste inom tobaksprevention och ska sprida kunskaperna vidare. Det ska också stödja lokalt arbete och vara opinionsbildande. Bidrag: 1,2 miljoner kronor för 2009. 
Kontaktperson: Per Haglind, stadsläkare, miljöförvaltningen, 031-368 38 39

Källa: http://www.goteborg.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)