Logga in

Torsdag 28 januari

Kaos i Folktandvården

6 februari, 2009 av Behnam Malekzadeh

I samband med tandvårdsreformen i juli 2008 införde Folktandvården i Region Skåne ett nytt datasystem. Sedan dess har problemen avlöst varandra. Dator-krångel gör att röntgenbilder förväxlas. Personal kan inte logga in och patienter skickas hem obehandlade. Tandläkare vittnar om en ohållbar arbetsmiljö.
- Röntgenbilder har försvunnit, så jag har inte vetat vilken tand jag ska laga. Det är ohållbart att jobba kvar om man tar något som helst patientansvar, säger en anställd.
Chefen för Folktandvården i Region Skåne, Helena Ozolins-Carlson, ställer inte på intervju. Men i mejl till personalen, som Metro tagit del av, beskriver hon situationen som "kaotisk".
Under dagens krismöte ska arbetsgivarna och facket diskutera hur arbetsmiljön akut ska förbättras. Flera tandläkare överväger att sluta.
- Vi har hört många säga det. Det är så illa, säger Mats Olsson på Tjänstetandläkarna.
Bo Lindholm, administrativ chef på Folktandvården i Region Skåne, beskriver dataproblemet som komplext.
Nu kräver Socialstyrelsen en redogörelse från Folktandvården.
- Vi har fått signaler att det finns risk för felbehandlingar, säger Nils René, avdelningsdirektör på Socialstyrelsen i Malmö.

 

"Fler söker sig till privatkliniker"

Reform. Sedan juli 2008 söker sig fler patienter till privatkliniker, menar tandläkaren Henrik Werner på tandvårdsgruppen S:t Göran.
- Framförallt barn har kommit hit. Limhamn och Videdal har haft långa köer, säger han.

Källa: http://www.metro.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)