Logga in

Fredag 22 januari

Dåliga vanor förstör barnens tänder

29 januari, 2009 av Behnam Malekzadeh

En majoritet av barnen i Stockholm dricker läsk och äter godis för ofta samtidigt som många borstar sina tänder för sällan. Det visar en ny undersökning som Folktandvården gjort bland femteklassare i Stockholm.

  • 58 procent äter godis för ofta(55 %)*
  • 51 procent dricker läsk för ofta(46 %)
  • 27 procent borstar tänderna för sällan(23 %)

 - Det absolut viktigaste rådet för att undvika karies är att man borstar tänderna två gånger per dag med fluortandkräm, säger Bibi Stenman som ansvarar för Folktandvårdens tandhälsoarbete.

Undersökningen visar att så många som 58 procent av barnen äter godis mer än en gång i veckan och 51 procent dricker läsk mer än en dag i veckan.

- Vi ser att frätskador på tänderna hos barn och ungdomar ökar till följd av ökad läskkonsumtion. Såväl svenska som internationella studier visar att 10-30 procent av barn och ungdomar har frätskador, säger Bibi. Vi vill gärna slå ett slag för lördagsgodis och göra godisätandet och läskdrickandet till en högtidsstund. Godis som slukas i ett nafs gör ingen skada.

Det var i november och december 2008 som Folktandvården gjorde en uppföljande enkät bland elever i årskurs 5. 761 flickor och pojkar i så kallade socialt svaga områden tillfrågades om sina tandvårdsvanor och sin godis- och läskkonsumtion. Samma enkät gjordes för ett år sedan bland elever i socialt starka områden i Stockholm. Totalt har drygt 1. 500 barn besvarat enkäten.

 * Inom parantes återges fjolårets siffror från socioekonomiskt starka områden.

 Sju tips till föräldrar: Så hjälper du ditt barn att ta hand om sina tänder

 1. Borsta morgon och kväll
Se till att ditt barn borstar tänderna efter frukost och innan läggdags. Barn upp till tio år kan behöva hjälp med tandborstningen. Låt ditt barn börja borsta själv och hjälp till på slutet. Det är viktigt att borsta alla tänderna.

2. Använd tandkräm med fluor
Fluor stärker tänderna och skyddar mot karies. Ett bra tandkrämsmått är storleken på barnets lillfingernagel.

3. Håll koll på nya tänder
Nya tänder är extra känsliga för karies. Kindtänderna längst bak i munnen kan vara gropiga och svåra att hålla rena. Hjälp ditt barn att borsta dem noga. Vid 11-13 års ålder kommer de sista kindtänderna längst bak i munnen.

4. Låt tänderna vila mellan målen
Småätande är en av de vanligaste orsakerna till karies. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars paus från mat och dryck så att saliven hinner göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen. Se också till att barnet inte äter eller dricker något annat än vatten efter tandborstningen på kvällen.

5. Vatten är bäst

Vatten är bäst för tänderna, både som törstsläckare och som tröst. Låt därför inte barnen dricka juice, läsk och andra söta drycker mellan målen.

6. Fredagsmys eller lördagsgodis
Lördagsgodis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen. Köp hellre en tidning eller liten leksak än en tablettask om du har svårt att stå emot tjatet i affären.

 7. Regelbundna kontroller
Se till att barnet går till tandläkaren regelbundet. Folktandvården skickar kallelse till kostnadsfria undersökningar fram till nitton års ålder

Källa: http://www.newsdesk.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)