Logga in

Måndag 30 november

30 000 drabbade av tandvårdsstrulet

25 januari, 2009 av Behnam Malekzadeh

VF har skrivit flera gånger om de stora problemen som tandvårdsreformen som trädde i kraft den 1 juli 2008 innebar. De nya datasystemen som skulle samordnas mellan Försäkringskassan och Folktandvården fungerade inte.
– Det handlade om mångmiljonbelopp i intäkter som inte kom in, säger Ann-May Brodén.
Inte förrän sent i höst kunde dataleverantören genom en speciallösning komma runt problemen och skicka ut räkningarna.
Men då dök nästa strul upp.
På fakturorna ska bland annat framgå vilket besök som räkningen gäller, och vilken tandläkare som genomfört behandlingen. De uppgifterna och även vissa andra blev i de allra flesta fallen fel. På raden för besöksdatum har till exempel ofta datumet för när fakturan skrevs ut hamnat.
Förvirrade och irriterade patienter har därför överbelamrat Folktandvårdens växel de senaste veckorna.
– Det handlar om totalt
32 000 fakturor, så du kan ju förstå att det har varit tufft. Särskilt eftersom problemen fortfarande finns kvar. Först nyligen har vi fått besked om att en teknisk lösning förhoppningsvis ska installeras i början av februari, säger Ann-May Brodén.
Hon poängterar dock att ingen patient har fått en direkt felaktig räkning på så sätt att det fakturerade beloppet varit fel. Det har kollats och dubbelkollats. Vad som felat är detaljer i specifikationen.
– Men det är så klart förståeligt att folk undrar. De som hör av sig får därför en korrekt specifikation utskriven av oss om de vill, vi har ju uppgifterna i vårt administrativa system. Problemet är att uppgifterna inte kunnat samlänkas med fakturorna.

Källa: http://www.vf.se/

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)