Logga in

Torsdag 21 januari

Abonnera på tandvård - bra affär

16 januari, 2009 av Behnam Malekzadeh

Tandvårdsabonnemangen har blivit en succé. 15 000 har skaffat kontrakt i Uppsala län. Det är den högsta procentuella anslutningen i landet.
För drygt tre år sedan lanserade folktandvården i Uppsala län frisktandvård, som ger invånarna möjlighet att betala en månatlig summa om mellan 50 kronor och 780 kronor för att få all tandvård man behöver för att förebygga, sjukdomsbehandla och reparera tänder. Regelbunden undersökning ingår i abonnemanget.

Förskönande tandvård och implantat ingår inte och inte heller kostnader för tandvård på grund av olycksfall som i stället ska täckas av olycksfallsförsäkringen.
För folktandvården innebär det nya abonnemangssystemet stora intäkter. I snitt betalar abonnenten mellan 1 000 och 1 500 kronor per år och totalt drar folktandvården i Uppsala län in 20 miljoner kronor i abonnemangsintäkter. Intäktssiffrorna för 2008 är inte framtagna ännu, men folktandvården bekräftar för UNT att det handlar om intäkter på mellan 15-20 miljoner kronor.
Marie Telander Geijer, klinikchef vid Folktandvården Dragarbrunn, tycker att avtalet är särskilt bra i en lågkonjunktur.
- Patienterna har sin trygghet kvar och kan gå till tandvården även om de blir arbetslösa. Och vi får den där pengen från patienterna. Det är en trygghet för alla.

Av 8 200 patienter på mottagningen har hittills drygt 1 200 patienter tecknat tandvårdskontrakt.
Erbjudandet brukar lämnas i samband med att patienten besöker mottagningen. En som antog erbjudandet på torsdagen var Martin Kardell som var hos tandläkaren för kontroll.
- Tidigare har jag sparat en summa själv för att ha till tandvård. Det känns bra att inte behöva fundera så mycket på det nu.
Martin Kardell får betala under hundralappen i månaden för sitt avtal. Men månadsavgiften varierar alltså rejält mellan kunderna.
- Det har väl mycket med ålder att göra. Jag har jättedåliga tänder och blir 65 år så jag avvaktar. Arbetar man så går det väl bra att betala, men som pensionär tror jag att det blir svårare, säger kunden Marianne Simonsen.

Att avtalet skulle vara en vinstmaskin för folktandvården förnekar chefen för frisktandvården Mikael Leijon.
- Det blir ingen vinst. Vi sänkte faktiskt premien för vissa kundkategorier i somras eftersom det kom in för mycket pengar i förhållande till kostnaderna. Tanken är att det ska bli ett nollsummespel, säger Mikael Leijon.
En ny studie som genomförts av folktandvården i Värmland där abonnemangssystemet funnits i tio år visar att det är lönsamt för kunderna att teckna tandvårdskontrakt. Tandhälsan har utvecklats på ett bättre sätt för dem som haft ett abonnemang än för dem som inte har haft det, och med bättre tandhälsa har också premiekostnaderna kunnat sänkas för kunderna.
- För den vanlige kunden är ju abonnemangskostnaden kanske ett förlust ett år men en vinst nästa år. Studien visar att kunderna i genomsnitt får bättre tandhälsa och sparar pengar på att använda frisktandvård. Dessutom slipper man ju viss oro för att få plötsliga höga tandvårdsräkningar, säger Mikael Leijon.
Premien för frisktandvården bestäms genom en undersökning. För att teckna avtal måste man vara färdigbehandlad. Därefter hamnar man i en premiegrupp. Avtalet gäller i tre år, sedan genomförs en ny bedömning, då premien kan sänkas eller höjas beroende på tandhälsan.

Frisktandvårdssystemet fick hård kritik av privattandläkarna när det lanserades. Det skulle gynna de rika, och dem som redan har en god tandhälsa. Systemet skulle stänga ute personer med mycket dålig tandhälsa. Konkurrensen mellan privattandläkarna och folktandvården har hårdnat de senaste åren.
- Vi lämnar inte ut de exakta uppgifterna om fördelningen av antalet patienter i de olika premiegrupperna av just konkurrensskäl, säger Mikael Leijon.
Folktandvården i Uppsala kommer i år att genomföra reklamkampanjer för frisktandvården, man har bland annat rekryterat Danny Saucedo från grammisvinnande EMD som omslagspojke till sina broschyrer.

Källa: http://www2.unt.se/

 

Skriv en kommentar!

(Har du en Gravatar visas den vid din kommentar)